Gör det själv: De bästa presenttipsen till mors dag

Undrar du hur man gör ett kort eller en present som passar Mors dag? Här hittar du idéer på enkla mors dag-presenter som barn i alla åldrar kan göra.

Mors dag närmar sig med stormsteg, och just nu planerar barn och barnbarn över hela landet för fullt för hur de ska fira sin mamma, mormor eller farmor. Ett egengjort mors dag-kort är ett jättefint sätt att uttrycka din kärlek för din mamma; det är också ett perfekt tillfälle att få en fin och kreativ stund med ditt barn.

Om du vill hjälpa ditt barn att göra ett eget grattiskort eller en present till mamma, så kommer här några roliga idéer och tips på presenter som barn kan göra oavsett ålder.  

Ett handgjort mors dag-kort: Några hjärtan och massor av kärlek

Du behöver:

 • tjockt papper i kartong, i A4-storlek
 • tusch- eller färgpennor
 • glitter
 • sax och klister

Så här gör du:

 1. Vik det tjocka A4-pappret på mitten så att det ser ut som ett klassiskt grattiskort som man kan öppna.
 2. På framsidan ritar du en lodrät linje i mitten med hjälp av en linjal för att dela sidan i två halvor. Sedan använder du linjalen igen och drar en vågrät linje över mitten, så det ser ut som ett kors. Nu har du fyra rektangulära delar i samma storlek.
 3. Ta sedan en tuschpenna och rita hjärtan i mitten av varje rektangel.
 4. Idén är att fylla varje hjärtform med olika färger eller mönster och att måla bakgrunden i varje rektangel i olika färger. Uppmuntra ditt barn att blanda olika färger och mönster! Till exempel kan en rektangel ha en gul bakgrund och hjärtat vara fyllt med glitter, en annan rektangel kan ha en grönmålad bakgrund och ett hjärta målat i både rött och vitt… Bara fantasin sätter gränserna! Äldre barn kan göra kollage genom att klippa ut hjärtan från papper i olika färger och sedan limma på kortet.
 5. När kortets framsida har torkat så kan du göra samma sak på den andra sidan.

När allt har torkat och kortet är färdigt kan ditt barn att skriva en fin hälsning på insidan av kortet. De lite yngre kanske kan behöva lite hjälp med att skriva själva. Att göra en mors dag-present är både kul och enkelt!  

Gör det själv-tips inför mors dag: Ett bokmärke som är enkelt att göra

Idén är att göra ett bokmärke täckt med fingeravtryck i massor av olika färger. Här kommer ett till tips på en present du kan ge bort på mors dag. Du behöver:

 • ett tjockt papper i kartong
 • fingerfärg
 • glitter
 • sax

Så här gör du:

 1. Klipp ut en rektangel med en kortsida på 6 cm och långsida på 21 cm från en bit tjockt papper eller kartong.
 2. Uppmuntra barnet att försiktigt sätta ett finger i fingerfärgen och sedan trycka fingret mot den övre delen av bokmärket för att ett färggrant fingeravtryck ska synas. Använd olika färger på olika fingrar och fortsätt lämna fingeravtryck längst bokmärket, ju fler färger desto bättre.
 3. Fortsätt att sätta färgglada fingeravtryck tills hela bokmärket är täckt och sedan sprider ni lite glitter över färgen innan ni låter det torka.
 4. När färgen har torkat knackar du försiktigt på bokmärket så att överblivet glitter faller av. Sen är ett helt unikt bokmärke klart!

Med dessa tips är det både kul och lätt som en plätt att ordna en present nu när det är mors dag! Dessa små knep passar perfekt när den andra föräldern vill hjälpa barnen att skämma bort sin mamma, eller om de vill att barnen gör något fint till mormor eller farmor.  

När barn pysslar med färg och lim kan det det bli fläckar på kläderna men det är lätt fixat med Via Tvättkapslar Color.