Att göra egna julkort - tips för hela familjen

Att göra egna julkort är roligt för hela familjen. Här hittar du tips och idéer för att skapa julkort med dina barn. Läs vidare här för mer!

Julen för med sig en mängd av roliga aktiviteter för hela familjen, en klassiker är att julpyssla! Det finns massvis av olika pyssel, men att göra egna julkort är en av våra roligaste aktiviteter före jul. Istället för att köpa färdigtryckta kort, varför inte prova att skapa julkort tillsammans med familjen?

Dina barn kommer att älska att få klippa, klistra och skicka iväg sina alldeles egna hemmagjorda julkort, och det ger också ett tillfälle för din familj att vara kreativa och umgås tillsammans.  

När man gör julkort med barn så kan det lätt blir lite kladdigt och fläckigt, men oroa dig inte - vår fläckborttagningshjälp har specifika tips för att få bort de flesta typer av fläckar om du skulle behöva råd.  

Det här behöver ni till er julkortsverkstad:

Man kan lätt förvånas över hur mycket pysselmaterial man redan har hemma när man väl börjar leta. Genom att använda det som redan finns så bidrar ni till en bättre miljö och gör dessutom julkorten billigare!  

 • Otryckta vykort, kraftigt papper eller kraftigt brevpapper. För att göra egna julkort så behöver ni papper att använda till själva korten. I hobbyaffärer går det ofta att hitta otryckta, färdiga vykort. Men ni kan också vika ihop kraftigare A4-papper och göra egna kort! Använd insidan av korten för att skriva eller rita roliga julhälsningar.
 • Kuvert. Om ni köper otryckta vykort så kommer dessa oftast med tillhörande kuvert. Annars kan ni skaffa C5 kuvert - de rymmer A5-kort (ett hopvikt A4 blir till storleken A5) och mindre storlekar.
 • Lim, sax och tejp. Var försiktigt när du hanterar en sax, och se alltid till att hålla uppsikt över barn när de använder saxen.
 • Kritor, målarfärg, tuschpennor och färgpennor. Låt ditt barns fantasi och kreativitet flöda när ni skapar julkort.
 • Applikationer. Glitter, överblivet presentpapper från förra året, tygbitar, paljetter och andra material - man kan använda nästan vad som helst till att dekorera julkort med.

Idéer för att göra egna julkort med barn

Det finns massvis av roliga idéer för att göra egna julkort, här kommer vårt urval:  

 • Julkort med handavtryck - om ditt barn är lite mindre så är det en rolig idé att använda giftfri fingerfärg och låt ditt barn göra handavtryck på kortets framsida. Resultatet blir färgglada och personliga julkort som kommer att uppskattas av hela släkten en lång tid framöver.
 • Inspirerade av naturen - använd löv och annat fint som ni hittat i naturen och klistra på julkorten!
 • Glitter och glamour - använd julgransglitter, glitterpulver, paljetter och andra roliga och festliga applikationer för att få fram riktigt glammiga julkort!
 • Skräddarinspirerade julkort - Använd tygbitar, piprensare, spets, knappar och andra roliga material till era egna julkort. Ni kan även klippa ut snögubbar och julgranar ur tyg och klistra på korten.
 • Målade kort - ta fram målarfärger, penslar och svampar och låt ditt barn gå loss med färgen. Att ta pepparkaksformar att använda som mallar kan vara en kul idé för att få fram olika former, kom bara ihåg att tvätta dem noga efteråt. Ditt barn kommer att älska att få kladda runt med olika färger. Som alltid när man målar med målarfärg så kan vara en bra idé att skydda ytorna runtomkring er för att undvika fläckar på golv och möbler, men du kan alltid kika på våra tips för att ta bort målarfärg från kläder om det ändå skulle råka komma färg där den inte hör hemma.

Att göra egna julkort med foto

Dagens digitala fotovärld har öppnat upp dörrarna för massvis av olika kreativa möjligheter. Att skriva ut dina egna bilder ger dig möjligheten att skapa extra personliga julkort. Varför inte göra ett familjecollage med foto att klistra på korten? Släkten kommer verkligen att uppskatta att få julkort på barnbarn och kusiner, och det har aldrig varit lättare att göra egna julkort med foto än vad det är nu.

 • Skriv ut en eller flera bilder på din familj eller på ditt barn.
 • Klistra bilden/bilderna på kortet.
 • Låt ditt barn dekorera runtomkring fotot med färg, papper, urklippta tygbitar och kanske även paljetter!

Tyckte ni att det var kul att göra egna julkort? För fler skojiga aktiviteter för hela familjen, kika här för andra roliga idéer! Om du har egna tips på att skapa julkort, dela gärna med dig i kommentarerna.