hoppa till innehållet
 1. Hem/
 2. Hållbarhet/
 3. Via <3 Bower
Via <3 Bower

Via <3 Bower

Blue painted background
Hur arbetar Via med Bower för en klimatsmartare värld

Att jordens resurser inte är oändliga är något som de flesta av oss känner till och vi är många som vill leva mer hållbart. Då är återvinning ett bra val som direkt påverkar miljön. Därför samarbetar Unilever och Via med Bower – en pantlösning för plastpåsar och andra återvinningsbara hushållsprodukter.

Genom att ge plastpåsen eller tvättmedelsförpackningen ett värde i kronor, precis som för burkar och PET-flaskor, får konsumenten ännu en anledning att återvinna istället för att slänga. Genom att göra det enklare att införa pant på produkter bidrar Bower till att minska nedskräpningen och belastningen på miljön.

Nu kan du panta din Via-förpackning med Bower:

 1. Du köper din Via-produkt som vanligt i butiken.

 2. Installera Bower-appen.

 3. Scanna streckkoden på dina förpackningar, med hjälp av appen.

 4. Gå till din närmaste återvinningsstation och återvinn dina förpackningar.

 5. Du blir belönad genom att få tillbaka en digital kupong i appen – använd den när du handlar en ny Via-produkt.

Ladda ner appen här: Bower | Sweden

Så fungerar Bower-appen

Du kan installera Bower-appen från både App Store och Google Play. När du har installerat appen på din smartphone, får du välja ditt land och språk. I nuläget kan användare som bor i Sverige, Norge, Danmark och Finland nyttja appen - även Storbritannien och USA inom kort. Du skapar ett konto och kan börja samla belöningar på din återvinning.

 • Syftet med appen är att skanna streckkoderna på förpackningar som du återvinner och bli belönad för arbetet du gör samtidigt som du får tydlig koll på exakt mängd koldioxidutsläpp som du sparar och vad det innebär.

 • Om du har två eller fler förpackningar av samma vara så får du bara poäng för ena förpackningen. Detta är en regel för att förpackningar av samma vara har samma streckkod och idag kan inte veta om du har flera förpackningar eller skannar samma förpackning flera gånger. Vill du få poäng för alla förpackningar av samma vara så kan du skanna en per dag, men mängden koldioxidutsläpp du sparar planeten spåras för alla förpackningar - med eller utan poäng.

 • Idag kan du skanna alla typer av förpackningar som t.ex. plast, papper, metall, glas och mer. Det finns nästan 950 000 olika förpackningar i Bowers databas. Oavsett om förpackningen finns i Bowers databas så får du poäng, skulle förpackningen inte finns har du möjlighet att tjäna fler poäng mot att du lägger till information om förpackningen.

 • Sedan sorterar du förpackningarna vid en återvinningsstation och registrerar dina förpackningar som ”återvunna” i appen. Bower godkänner, förutom offentliga återvinningsstationer, även miljörum, flerfackskärl och optibags. Appen kommer be dig att bekräfta din position via GPS när du är vid en återvinningsstation så du kan få dina poäng och koldioxidutsläpp statistik.

Belöna dig själv för miljömedvetna handlingar

Varje återvunnen förpackning kan ge dig minst ett poäng och dessa poäng kan du sedan välja att lösa in mot donation till välgörenhet, exklusiva kuponger eller få cashback.

Cashback: I dagsläget kan du ta ut värdecheckar på max 20 kronor per månad. För att du ska kunna få dina 20 kronor behöver du 100 poäng. En värdecheck på 10 kronor är värd 50 poäng. Slutligen är en värdecheck på 5 kronor värd 25 poäng. Värdecheckarna kan du överföra till ditt bankkonto eller donera till välgörenhet. Du kan donera dina pengar till flertalet organisationer, som täcker utveckling och välbefinnande hos människor, djur och natur. Det finns säkert något i listan som ditt hjärta brinner lite extra för.

Kuponger: Poängen kan även lösas in mot exklusiva kuponger, som ger dig rabatt på varor från Bowers 150+ samarbetspartners. Vissa kuponger kan användas i fysiska butiker och vissa kan användas online. Kupongerna gäller i ett par månader, så du har gott om tid på dig att använda dem. En kupong kan användas till en produkt och kan inte kombineras med andra erbjudanden.